Spanakopita! Spinaqi, feta, rikota dhe ereza te freskëta të mbështjella në shtresa filo të lyer me yndyrë për të krijuar këtë byrek tradicional grek të lehtë për t’u bëre.


Shtrydheni spinaqin:
Shtrydhni lagështirën e tepërt nga spinaqi në një peshqir ose me duart tuaja. Vetëm sigurohuni që të merrni sa më shumë lëng nga spinaqi. Lereni menjane.

Në një tigan të vogël mbi nxehtësinë mesatare, ngrohni vajin. Shtoni qepet e njoma dhe gatuajini, duke i trazuar, për 2 minuta, ose derisa të jenë të buta, por jo kafe.

Në një tas të madh, rrihni lehtë vezët. Shtoni qepet, fetën, ricotën, koprën, majdanozin, kripën dhe spinaqin e shtrydhur. Përziejini që të kombinohen.

Lyejeni pjesën e poshtme dhe anët e një tave me gjalpë të shkrirë. Zbërthejeni filon dhe vendosni ne tave. Duke punuar shpejt, lyeni fletën e sipërme të filo me gjalpë dhe vendoseni në tave. Përsëriteni gjalpin dhe shtresimin e filos me 8 fletë të tjera. Mos u shqetësoni nëse petet varen mbi skajet e taves. Ju do t'i prisni ato më vonë.

Përhapeni mbushjen në mënyrë të barabartë mbi filon. Lyeni me gjalpë një fletë fillo dhe vendoseni sipër mbushjes. Përsëriteni me 8 fletë të tjera, si më parë.

Me një thikë të mprehtë, shkurtoni filon e tepërt në mënyrë që skajet e brumit të jenë të barabarta me skajet e brendshme të tiganit. Piqeni për 35 deri në 40 minuta, ose derisa filoja të marrë ngjyrë kafe të artë.
Ingredients
Directions

Shtrydheni spinaqin:
Shtrydhni lagështirën e tepërt nga spinaqi në një peshqir ose me duart tuaja. Vetëm sigurohuni që të merrni sa më shumë lëng nga spinaqi. Lereni menjane.

Në një tigan të vogël mbi nxehtësinë mesatare, ngrohni vajin. Shtoni qepet e njoma dhe gatuajini, duke i trazuar, për 2 minuta, ose derisa të jenë të buta, por jo kafe.

Në një tas të madh, rrihni lehtë vezët. Shtoni qepet, fetën, ricotën, koprën, majdanozin, kripën dhe spinaqin e shtrydhur. Përziejini që të kombinohen.

Lyejeni pjesën e poshtme dhe anët e një tave me gjalpë të shkrirë. Zbërthejeni filon dhe vendosni ne tave. Duke punuar shpejt, lyeni fletën e sipërme të filo me gjalpë dhe vendoseni në tave. Përsëriteni gjalpin dhe shtresimin e filos me 8 fletë të tjera. Mos u shqetësoni nëse petet varen mbi skajet e taves. Ju do t'i prisni ato më vonë.

Përhapeni mbushjen në mënyrë të barabartë mbi filon. Lyeni me gjalpë një fletë fillo dhe vendoseni sipër mbushjes. Përsëriteni me 8 fletë të tjera, si më parë.

Me një thikë të mprehtë, shkurtoni filon e tepërt në mënyrë që skajet e brumit të jenë të barabarta me skajet e brendshme të tiganit. Piqeni për 35 deri në 40 minuta, ose derisa filoja të marrë ngjyrë kafe të artë.