Pasta sfoglia është një petë e veçantë e bërë kryesisht me gjalpë. Eshtë ideale si për torta të kripura, ashtu dhe për ato të ëmbla.


Fillojmë të përgatisim brumin me gjalpë. Marrim gjalpin dhe e presim në copa. E bashkojmë me miell. Vazhdojmë ta punojmë shpejt brumin.

Kur të kemi arritur një masë homogjene, me ndihmën e një okllahije, i japim formën e një katrori me një trashësi rreth 1 cm. Më pas e mbulojmë me qeskë kuzhine dhe e vendosim në frigorifer përreth gjysmë ore.

Fillojmë me përgatitjen e brumit të parë. Në gotën me ujë hedhim kripën dhe e shkrijmë në të. Hedhim miellin ne mikser (nese nuk keni nje te tille mund ta punoni me dore) e bashkojmë me ngadalë me ujin.

Vazhdojmë ta punojmë për disa minuta brumin.

Më pas brumin e përgatitur e mbështjellim me një pecetë dhe e lemë të 'qetësohet' përreth gjysmë ore.

Nxirreni brumi i gjalpit nga frigoriferi dhe vendoseni ne brumatrice per tu punuar. E mbledhim brumin me qeskë dhe e fusim në frigorifer për gjysmë orë.

Nxjerrim nga frigoriferi brumin qe punuat me miell dhe uje. Vendoseni ne nje tavoline te pluhurosur me miell. Hapeni brumin me okllai ne forme katrore.

Pasi ka kaluar kjo kohë, marrim brumin e parë dhe e hapim në formë drejtkëndëshi, në mes të tij vendosim brumin me gjalpë. Mbyllim të katër anët e drejtkëndëshit sikur të ishte një kuti, duke e lenë brenda brumin me gjalpë.

Me anë të një okllahie shtojmë presion mbi petën e krijuar. Punojeni me okllahi.

Do të shohim se brumi i gjalpit brenda do të bashkohet mirë me gjithë petën. Vazhdojmë ta hapim petën derisa të arrijmë përsëri formën e një drejtkëndëshi. Marrim dy anët e gjata dhe i palosim në mes, duhet të kemi kujdes që të mos jenë sipër njëra-tjetrës. Pastaj i mbyllim si libër. Do të kemi një drejtkëndësh me katër shtresa, punojeni brumin me okllahi.

Përsërisim të njëjtën gjë si më sipër, dmth. e hapim petën, mbyllim anët, dhe e palosim dhe e punojme me okllahi. Do ta perserisni kete veprim 3 here. Do ta punoni brumin me okllahi dhe do ta palosni si liber. Pasi ta keni punuar do ta vendosni ne frigorifer.

Pasi ta nxirrni nga frigoriferi brumi juaj do te jete flete - flete.
Ingredients
Directions

Fillojmë të përgatisim brumin me gjalpë. Marrim gjalpin dhe e presim në copa. E bashkojmë me miell. Vazhdojmë ta punojmë shpejt brumin.

Kur të kemi arritur një masë homogjene, me ndihmën e një okllahije, i japim formën e një katrori me një trashësi rreth 1 cm. Më pas e mbulojmë me qeskë kuzhine dhe e vendosim në frigorifer përreth gjysmë ore.

Fillojmë me përgatitjen e brumit të parë. Në gotën me ujë hedhim kripën dhe e shkrijmë në të. Hedhim miellin ne mikser (nese nuk keni nje te tille mund ta punoni me dore) e bashkojmë me ngadalë me ujin.

Vazhdojmë ta punojmë për disa minuta brumin.

Më pas brumin e përgatitur e mbështjellim me një pecetë dhe e lemë të 'qetësohet' përreth gjysmë ore.

Nxirreni brumi i gjalpit nga frigoriferi dhe vendoseni ne brumatrice per tu punuar. E mbledhim brumin me qeskë dhe e fusim në frigorifer për gjysmë orë.

Nxjerrim nga frigoriferi brumin qe punuat me miell dhe uje. Vendoseni ne nje tavoline te pluhurosur me miell. Hapeni brumin me okllai ne forme katrore.

Pasi ka kaluar kjo kohë, marrim brumin e parë dhe e hapim në formë drejtkëndëshi, në mes të tij vendosim brumin me gjalpë. Mbyllim të katër anët e drejtkëndëshit sikur të ishte një kuti, duke e lenë brenda brumin me gjalpë.

Me anë të një okllahie shtojmë presion mbi petën e krijuar. Punojeni me okllahi.

Do të shohim se brumi i gjalpit brenda do të bashkohet mirë me gjithë petën. Vazhdojmë ta hapim petën derisa të arrijmë përsëri formën e një drejtkëndëshi. Marrim dy anët e gjata dhe i palosim në mes, duhet të kemi kujdes që të mos jenë sipër njëra-tjetrës. Pastaj i mbyllim si libër. Do të kemi një drejtkëndësh me katër shtresa, punojeni brumin me okllahi.

Përsërisim të njëjtën gjë si më sipër, dmth. e hapim petën, mbyllim anët, dhe e palosim dhe e punojme me okllahi. Do ta perserisni kete veprim 3 here. Do ta punoni brumin me okllahi dhe do ta palosni si liber. Pasi ta keni punuar do ta vendosni ne frigorifer.

Pasi ta nxirrni nga frigoriferi brumi juaj do te jete flete - flete.