Ëmbëlsirë e famshme ruse, medovik, është një tortë mjalti e dashur për strukturën e saj të butë dhe shijen thellësisht delikate.


Ngrohni furrën në 200°C. Rrihni vezët dhe 450 g sheqer në një bain-marie derisa të bëhen te nje trjateshme. Shtoni mjaltin dhe pluhurin për pjekje, më pas përzieni butësisht derisa të përftohet një masë homogjene.

Shtoni 500 g miell dhe paloseni butësisht duke përdorur një shpatull druri (sigurohuni që i gjithë mielli të përthithet). Mbajeni përzierjen të mbuluar me ujë të zier për 20-25 minuta, duke e përzier herë pas here.

Vendosni mënjanë 50 g miell për pluhurosje. Merrni përzierjen e nxehtësisë, shtoni 200 g miell dhe përzieni derisa të bëhet homogjen. Transferoni brumin në një sipërfaqe të lyer lehtë me miell dhe gatuajeni derisa të përftohet një teksturë pastiçerie.

Formoni brumin në formë roleje dhe ndajeni në 8 pjesë. Pluhuroni dhe rrotulloni secilën pjesë të brumit në një rreth 30 cm të gjerë.

Nëse nuk keni një unazë keku, mund të përdorni një kapak nga një tenxhere si shabllon për formimin e brumit. Vendosni çdo rreth brumi në letër pergamene dhe shtrijeni pak më shumë për të marrë diametrin e duhur; brumi duhet të dalë nga shablloni me 10-20 mm.

Piqni dy ëmbëlsira të vendosura njëra mbi tjetrën me një rresht letër pjekje midis tyre për 5-8 minuta.

Nxirrni ëmbëlsirat e pjekura dhe vendosini në një sipërfaqe pune. Duke përdorur një unazë keku ose një kapak tenxheri, prisni ëmbëlsirat rreth shabllonit ndërsa janë ende të nxehtë.

Pasi të jenë ftohur, grini copat e prera të brumit me dorë ose në një përpunues ushqimi për të bërë thërrime që do të përdoren më vonë për dekorim.

Në një tas të veçantë, përzieni salcen e kosit dhe 200 g sheqer, duke e trazuar përzierjen për 2-3 minuta derisa sheqeri të tretet. Mos e lini kremin të krijojë një konsistencë gjalpi duke e rrahur për një kohë të gjatë.

Vendoseni tortën e parë në një pjatë dhe sipër e vendosni me 4-8 lugë krem; përhapeni butësisht dhe në mënyrë të barabartë derisa sipërfaqja e tij të mbulohet plotësisht.

Vendoseni tortën tjetër mbi shtresën e kremit pa e shtypur poshtë. Përsëriteni procesin derisa të gjitha shtresat të jenë grumbulluar dhe sipër me shprendani kremin e kosit. Përhapeni kremin në anët e tortës.

Për të dekoruar tortën e spërkasim nga të gjitha anët me thërrimet e brumit të kekut të bluar imët. Para se ta servirni, lëreni kekun për 2 orë në temperaturën e dhomës ose të paktën 5 orë në frigorifer.
Ingredients
Directions

Ngrohni furrën në 200°C. Rrihni vezët dhe 450 g sheqer në një bain-marie derisa të bëhen te nje trjateshme. Shtoni mjaltin dhe pluhurin për pjekje, më pas përzieni butësisht derisa të përftohet një masë homogjene.

Shtoni 500 g miell dhe paloseni butësisht duke përdorur një shpatull druri (sigurohuni që i gjithë mielli të përthithet). Mbajeni përzierjen të mbuluar me ujë të zier për 20-25 minuta, duke e përzier herë pas here.

Vendosni mënjanë 50 g miell për pluhurosje. Merrni përzierjen e nxehtësisë, shtoni 200 g miell dhe përzieni derisa të bëhet homogjen. Transferoni brumin në një sipërfaqe të lyer lehtë me miell dhe gatuajeni derisa të përftohet një teksturë pastiçerie.

Formoni brumin në formë roleje dhe ndajeni në 8 pjesë. Pluhuroni dhe rrotulloni secilën pjesë të brumit në një rreth 30 cm të gjerë.

Nëse nuk keni një unazë keku, mund të përdorni një kapak nga një tenxhere si shabllon për formimin e brumit. Vendosni çdo rreth brumi në letër pergamene dhe shtrijeni pak më shumë për të marrë diametrin e duhur; brumi duhet të dalë nga shablloni me 10-20 mm.

Piqni dy ëmbëlsira të vendosura njëra mbi tjetrën me një rresht letër pjekje midis tyre për 5-8 minuta.

Nxirrni ëmbëlsirat e pjekura dhe vendosini në një sipërfaqe pune. Duke përdorur një unazë keku ose një kapak tenxheri, prisni ëmbëlsirat rreth shabllonit ndërsa janë ende të nxehtë.

Pasi të jenë ftohur, grini copat e prera të brumit me dorë ose në një përpunues ushqimi për të bërë thërrime që do të përdoren më vonë për dekorim.

Në një tas të veçantë, përzieni salcen e kosit dhe 200 g sheqer, duke e trazuar përzierjen për 2-3 minuta derisa sheqeri të tretet. Mos e lini kremin të krijojë një konsistencë gjalpi duke e rrahur për një kohë të gjatë.

Vendoseni tortën e parë në një pjatë dhe sipër e vendosni me 4-8 lugë krem; përhapeni butësisht dhe në mënyrë të barabartë derisa sipërfaqja e tij të mbulohet plotësisht.

Vendoseni tortën tjetër mbi shtresën e kremit pa e shtypur poshtë. Përsëriteni procesin derisa të gjitha shtresat të jenë grumbulluar dhe sipër me shprendani kremin e kosit. Përhapeni kremin në anët e tortës.

Për të dekoruar tortën e spërkasim nga të gjitha anët me thërrimet e brumit të kekut të bluar imët. Para se ta servirni, lëreni kekun për 2 orë në temperaturën e dhomës ose të paktën 5 orë në frigorifer.