Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.AuthorAnxhela K.
VlerësimiDifficulty

Kouign amann është një specialitet i Francës veriperëndimore, ku filloi rreth vitit 1860. Emri rrjedh nga fjalët e brittany për tortë (kouign) dhe gjalpë (amann).

kouign amann
Yields1 Serving
Prep Time1 hr 20 minsCook Time35 minsTotal Time1 hr 55 mins
Perberesit
Per pluhurosjen e brumit
Pergatitja
1
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Kombinoni miell, kripë, sheqer, maja dhe gjalpë. Transferoni përzierjen në sipërfaqen e punës dhe gatuajeni për rreth 8 minuta; derisa të mos nevojitet miell shtesë.

2
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Formoni brumin në një top dhe vendoseni në një enë të lyer me pak yndyrë, mbulojeni me një peshqir të lagur kuzhine dhe lëreni të rritet për rreth një orë ose derisa të dyfishohet në madhësi.

3
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Rrokullisni brumi mbi sipërfaqen e punës. Palosni qoshet dhe formoni një drejtkëndësh të ngushtë. Vendoseni brumin në një tave të pjekjes të ngrirë më parë me një mbulojeni me qese kuzhine. Vendoseni ne ngrirje secilën anë për 30 minuta; kjo do të lehtësojë procesin e petëzimit.

4
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Punoni gjalpin ne nje qese kuzhine. Gjalpi duhet të mbetet i freskët, por i butë. Brumi dhe gjalpi duhet të jenë të njëjtën qëndrueshmëri.

5
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pluhurosni me miell sipërfaqen e punës dhe hapni brumin në një drejtkëndësh dy herë më të madh se pllaka gjalpë. Vendosni pllakë gjalpi në brumë dhe paloseni sipër.

6
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pluhurosni siperfaqen e punës lehtë me miell dhe hapeni brumin në një drejtkëndësh. Pluhurosni me sheqer te gjithe sasine e brumit. Lereni brumin për 30 minuta për të pushuar. Mbështilleni brumin në dyfishin e madhësisë së tij dhe ndajeni përgjysmë.

7
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Lyeni nje leter kuzhine me gjalp dhe me sheqer. Merrni brumin dhe prijeni ne format qe ju deshironi, katrore, rrethore ose nese keni formsa prerese te kuzhines mund te perdorni dhe ato. Brumin zhvendoseni tek letra qe keni lyer me gjap dhe me sheqer dhe vendosini te piqen

8
kouign amann

Piqni në 180ºC për rreth 35 minuta. Lerini te ftohen me pas shijojini.

Category, CuisineCooking Method

Ingredients

Perberesit
Per pluhurosjen e brumit

Directions

Pergatitja
1
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Kombinoni miell, kripë, sheqer, maja dhe gjalpë. Transferoni përzierjen në sipërfaqen e punës dhe gatuajeni për rreth 8 minuta; derisa të mos nevojitet miell shtesë.

2
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Formoni brumin në një top dhe vendoseni në një enë të lyer me pak yndyrë, mbulojeni me një peshqir të lagur kuzhine dhe lëreni të rritet për rreth një orë ose derisa të dyfishohet në madhësi.

3
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Rrokullisni brumi mbi sipërfaqen e punës. Palosni qoshet dhe formoni një drejtkëndësh të ngushtë. Vendoseni brumin në një tave të pjekjes të ngrirë më parë me një mbulojeni me qese kuzhine. Vendoseni ne ngrirje secilën anë për 30 minuta; kjo do të lehtësojë procesin e petëzimit.

4
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Punoni gjalpin ne nje qese kuzhine. Gjalpi duhet të mbetet i freskët, por i butë. Brumi dhe gjalpi duhet të jenë të njëjtën qëndrueshmëri.

5
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pluhurosni me miell sipërfaqen e punës dhe hapni brumin në një drejtkëndësh dy herë më të madh se pllaka gjalpë. Vendosni pllakë gjalpi në brumë dhe paloseni sipër.

6
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pluhurosni siperfaqen e punës lehtë me miell dhe hapeni brumin në një drejtkëndësh. Pluhurosni me sheqer te gjithe sasine e brumit. Lereni brumin për 30 minuta për të pushuar. Mbështilleni brumin në dyfishin e madhësisë së tij dhe ndajeni përgjysmë.

7
Kouign Amann - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Lyeni nje leter kuzhine me gjalp dhe me sheqer. Merrni brumin dhe prijeni ne format qe ju deshironi, katrore, rrethore ose nese keni formsa prerese te kuzhines mund te perdorni dhe ato. Brumin zhvendoseni tek letra qe keni lyer me gjap dhe me sheqer dhe vendosini te piqen

8
kouign amann

Piqni në 180ºC për rreth 35 minuta. Lerini te ftohen me pas shijojini.

Kouign Amann