Mungesa e hekurit është një sasi e zvogëluar e hekurit në trup. Mungesa e hekurit është një problem i zakonshëm ushqimor dhe është një shkak kryesor i anemisë. Shenjat dhe simptomat e mungesës së hekurit janë zakonisht ato të anemisë . Shenjat dhe simptomat shoqëruese përfshijnë ndjenjën e lodhjes, dobësinë , rrahjet e shpejta të zemrës, gulçim , inflamacion të gjuhës, probleme me ruajtjen e temperaturës së trupit dhe zhvillim të ngadaltë gjatë fëmijërisë. Anemia nga mungesa e hekurit mund të shkaktojë gjithashtu një ulje të funksionit të sistemit imunitar.

Mungesa e hekurit

Çfarë është hekuri dhe pse na nevojitet?

Hekuri është një mineral i nevojshëm për trupin tonë. Hekuri është pjesë e të gjitha qelizave dhe bën shumë gjëra në trupin tonë. Për shembull, hekuri (si pjesë e proteinës së hemoglobinës ) mbart oksigjen nga mushkëritë tona në të gjithë trupin tonë. Të kesh shumë pak hemoglobinë quhet anemi . Hekuri gjithashtu ndihmon muskujt tanë të ruajnë dhe përdorin oksigjenin.

Mungesa e hekurit: Simptomat dhe Shenjat - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Hekuri është pjesë e shumë enzimave dhe përdoret në shumë funksione qelizore. Enzimat ndihmojnë trupin tonë të tresë ushqimet dhe gjithashtu ndihmojnë me shumë reaksione të tjera të rëndësishme që ndodhin brenda trupit tonë. Kur trupi ynë nuk ka mjaftueshëm hekur, shumë pjesë të trupit tonë preken.

Çfarë është mungesa e hekurit dhe pse është shqetësuese?

Termat anemi , mungesë hekuri dhe anemi nga mungesa e hekurit shpesh përdoren në mënyrë të ndërsjellë, por ekuivalente. Mungesa e hekurit varion nga rezervat e varfëruara të hekurit pa dëmtime funksionale ose shëndetësore deri te mungesa e hekurit me anemi, e cila ndikon në funksionimin e disa sistemeve të organeve.

Mungesa e hekurit është shqetësuese sepse:

 1. Mungesa e hekurit mund të vonojë funksionin normal motorik të foshnjës (aktiviteti dhe lëvizja normale) ose funksioni mendor (aftësitë normale të të menduarit dhe përpunimit).
 2. Anemia e mungesës së hekurit gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun për foshnjat e vogla ose të hershme (preterm) .
Mungesa e hekurit: Simptomat dhe Shenjat - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.
 1. Foshnjat e vogla ose të hershme kanë më shumë gjasa të kenë probleme shëndetësore ose të vdesin në vitin e parë të jetës sesa foshnjat që lindin me afat të plotë dhe jo të vegjël.
 2. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë lodhje që dëmton aftësinë për të bërë punë fizike tek të rriturit.
 3. Mungesa e hekurit mund të ndikojë gjithashtu në kujtesën ose funksione të tjera mendore tek adoleshentët.

Shenjat dhe simptomat e mungesës së hekurit

Shumë pak hekur mund të dëmtojë funksionet e trupit, por shumica e shenjave dhe simptomave fizike nuk shfaqen nëse nuk shfaqet anemia e mungesës së hekurit. Dikush me faza të hershme të mungesës së hekurit mund të mos ketë shenja ose simptoma. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrollohet për shumë pak hekur në grupet me rrezik të lartë.

Shenjat e anemisë së mungesës së hekurit përfshijnë :

 1. Ndjeheni të lodhur dhe të dobët
 2. Ulje e performancës në punë dhe shkollë
 3. Zhvillimi i ngadaltë njohës dhe social gjatë fëmijërisë
 4. Vështirësi në ruajtjen e temperaturës së trupit
 5. Funksioni imunitar i zvogëluar, gjë që rrit ndjeshmërinë ndaj infeksionit
 6. Glossitis

Kush është më i rrezikuar nga mungesa e hekurit?

Fëmijët e vegjël dhe gratë shtatzëna janë në rrezik më të lartë të mungesës së hekurit për shkak të rritjes së shpejtë dhe nevojave më të larta për hekur. Vajzat adoleshente dhe gratë në moshë riprodhuese janë në rrezik për shkak të menstruacioneve. Tek fëmijët, mungesa e hekurit vërehet më shpesh midis moshës gjashtë muajsh dhe tre vjeç për shkak të rritjes së shpejtë dhe marrjes së pamjaftueshme të hekurit dietik. Foshnjat dhe fëmijët në rrezik më të lartë janë grupet e mëposhtme:

Mungesa e hekurit: Simptomat dhe Shenjat - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.
 1. Foshnjat që kanë lindur herët ose të vegjël.
 2. Foshnjave u jepet qumësht lope para moshës 12 muajsh.
 3. Foshnjave që ushqehen me gji, të cilëve pas moshës 6 muajsh nuk u jepen drithëra të thjeshta, të fortifikuara me hekur ose një burim tjetër i mirë hekuri nga ushqime të tjera.
 4. Foshnjat e ushqyera me formulë që nuk marrin formula të fortifikuara me hekur.
 5. Fëmijët e moshës 1-5 vjeç që marrin më shumë se 24 ons lopë, dhi ose qumësht soje në ditë. Marrja e tepërt e qumështit mund të ulë dëshirën e fëmijës suaj për ushqime me përmbajtje më të madhe hekuri, si mishi ose drithërat e fortifikuara me hekur.
 6. Fëmijët që kanë nevoja të veçanta shëndetësore, për shembull, fëmijët me infeksione kronike ose dieta të kufizuara.

Si zbulohet mungesa e hekurit?

Mjeku ose ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të bëjë analiza gjaku për të kontrolluar mungesën e hekurit. Asnjë test i vetëm nuk përdoret për të diagnostikuar mungesën e hekurit. Testet më të zakonshme për skrining janë:

 1. Testi i hemoglobinës (një test që mat hemoglobinën e cila është një proteinë në gjak që mbart oksigjen)
 2. Testi i hematokritit (përqindja e qelizave të kuqe të gjakut në gjakun tuaj sipas vëllimit)

Këto teste tregojnë se sa hekur ka në trupin tuaj. Nivelet e hemoglobinës dhe hematokritit zakonisht nuk ulen deri në fazat e mëvonshme të mungesës së hekurit, p.sh., anemia. Ndonjëherë analizat e tjera të gjakut përdoren për të konfirmuar se anemia është për shkak të mungesës së hekurit. Këto mund të përfshijnë:

 1. Numërimi i plotë i gjakut (për të parë numrin dhe vëllimin e qelizave të kuqe të gjakut )
 2. Ferritina e serumit (një masë e një forme të depozituar hekuri)
 3. Hekuri i serumit (një masë e hekurit në gjakun tuaj)
 4. Ngopja e transferrinës (një masë e formës së transportuar të hekurit)
 5. Receptori i transferinës (një masë e rritjes së prodhimit të qelizave të kuqe të gjakut)

Si trajtohet mungesa e hekurit?

Mungesa e hekurit: Simptomat dhe Shenjat - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.
 1. Nëse zbulohet se keni mungesë hekuri, është e rëndësishme të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për trajtim. Trajtimi juaj do të varet nga faktorë të tillë si mosha, shëndeti dhe shkaku i mungesës së hekurit.
 2. Nëse mjeku ose ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mendon se keni mungesë hekuri, ai ose ai mund t’ju përshkruajë suplemente hekuri për t’ju marrë dhe më pas t’ju kërkojë të ktheheni pas një periudhe për të testuar hemoglobinën ose hematokritin tuaj.
 3. Nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor përcakton se mungesa e hekurit është për shkak të një diete të ulët në hekur, mund t’ju thuhet të hani më shumë ushqime të pasura me hekur. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë gjithashtu një shtesë hekuri për ju.