Kolesteroli është një përbërës kimik që trupi kërkon si një bllok ndërtimi për membranat qelizore dhe për hormonet si estrogjeni dhe testosteroni. Mëlçisë prodhon rreth 80% të kolesterolit të trupit dhe pjesa tjetër vjen nga burime ushqimore si mish, shpezë, vezë, peshk, dhe produktet e qumështit. Ushqimet që vijnë nga bimët nuk përmbajnë kolesterol.

Kolesteroli

Përmbajtja e kolesterolit në qarkullimin e gjakut rregullohet nga mëlçia. Pas një vakti, kolesteroli në dietë absorbohet nga zorra e hollë dhe metabolizohet dhe ruhet në mëlçi. Meqenëse trupi ka nevojë për kolesterol, ai mund të sekretohet nga mëlçia. Kur ka shumë yndyre në trup, ai mund të grumbullohet në depozita të quajtura pllaka përgjatë mureve të brendshme të arterieve, duke shkaktuar ngushtimin e tyre.

Pse kolesteroli i lartë është i rrezikshëm?

Nivelet e ngritura të yndyres janë një nga faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës , goditjet në tru dhe sëmundjet e arterieve periferike. Mekanizmi që përfshin kolesterolin në të tre sëmundjet është i njëjtë; Grumbullimi i pllakave brenda arterieve zvogëlon rrjedhën e gjakut duke ndikuar në funksionin e qelizave dhe organeve që furnizojnë këto enë gjaku.

trurin
  1. Sëmundja aterosklerotike e zemrës ose ngushtimi i arterieve koronare në zemër mund të shkaktojë simptomat e anginës , kur muskuli i zemrës nuk është i pajisur me oksigjen të mjaftueshëm për të funksionuar.
  2. Rënia e furnizimit me gjak në tru mund të jetë për shkak të ngushtimit të arterieve të vogla në tru ose sepse arteriet më të mëdha karotide në qafë mund të bllokohen. Kjo mund të rezultojë në një atak ishemik kalimtar ( TIA ) ose goditje në tru .
  3. Sëmundja e arterieve periferike përshkruan ngushtimin gradual të arterieve që furnizojnë këmbët. Gjatë stërvitjes , nëse këmbët nuk kanë furnizim të mjaftueshëm me gjak, ato mund të zhvillojnë dhimbje , të quajtur klaudikacion .
  4. Arteriet e tjera në trup mund të preken gjithashtu nga grumbullimi i pllakave duke shkaktuar ngushtimin e tyre, duke përfshirë arteriet mezenterike në zorrë dhe arteriet renale në veshka.

Nga vjen kolesteroli?

Mëlçia është përgjegjëse për menaxhimin e niveleve të LDL në trup. Ai prodhon dhe sekreton LDL në qarkullimin e gjakut. Ka receptorë në qelizat e mëlçisë që mund të “monitorojnë” dhe të përpiqen të rregullojnë nivelet e LDL. Megjithatë, nëse ka më pak qeliza të mëlçisë ose nëse ato nuk funksionojnë në mënyrë efektive, niveli i LDL mund të rritet.

Kolesteroli dhe problemet qe ai sjell - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Dieta dhe gjenetika luajnë një faktor në nivelet e kolesterolit të një personi. Mund të ketë një predispozitë gjenetike për hiperkolesteroleminë familjare (hiper=më shumë = kolesterol + emi=gjak) ku numri i qelizave të receptorit të mëlçisë është i ulët dhe nivelet e LDL rriten duke shkaktuar potencialin për sëmundje aterosklerotike të zemrës në një moshë më të re.

Në dietë, kolesteroli vjen nga yndyrat e ngopura që gjenden në mish, vezë dhe produkte qumështi. Marrja e tepërt mund të shkaktojë rritjen e niveleve të LDL në gjak. Disa vajra bimore të bëra nga kokosi, palma dhe kakao janë gjithashtu të pasura me yndyrna të ngopura.

Cilat janë nivelet normale të kolesterolit ?

Testet e gjakut janë të nevojshme për të matur kolesterolin total dhe lipoproteinat. Për një analizë të plotë të lipoproteinave, pacienti duhet të jetë agjërues për të paktën 12 orë. Programi Kombëtar i Edukimit për Kolesterolin i miratuar nga Shoqata Amerikane e Zemrës sugjeron udhëzimet e mëposhtme të rrezikut për nivelet e kolesterolit total, HDL dhe LDL:

Kolesteroli total (mg/dL)
< 200E dëshirueshme
200 deri në 239Vija kufitare e lartë
> 240Lartë
HDL (mg/dL)
< 40E ulët
> 60Lartë
LDL (mg/dL)
< 100Optimale
100 deri në 129Pranë Optimale
130 deri në 159Vija kufitare e lartë
160 deri në 189Afër lartë
> 190Lartë

Qëllimi është që pacientët të modifikojnë stilin e jetesës dhe dietën për të ruajtur nivelet e kolesterolit brenda kufijve normalë. Është e rëndësishme të mbani mend se HDL mund të mbrojë një pacient nga sëmundjet e zemrës dhe mund të jetë një qëllim trajtimi për të ngritur një nivel shumë të ulët të HDL.

Cilat ushqime mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit?

Mund të jetë një sfidë të lexoni përmbajtjen ushqyese në paketimin e ushqimit dhe në menutë e restoranteve ose të bëni llogaritë, por përfitimi do të ulë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

Kolesteroli dhe problemet qe ai sjell - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.
  1. Kufizoni marrjen totale të yndyrës në më pak se 25% deri në 35% të totalit të kalorive tuaja çdo ditë.
  2. Kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura në më pak se 7% të totalit të kalorive ditore.
  3. Kufizoni marrjen e yndyrave trans në më pak se 1% të totalit të kalorive ditore.
  4. Yndyra e mbetur duhet të vijë nga burimet e yndyrave të pangopura dhe të poliunsaturuara që gjenden në arrat dhe farat e pangopura, peshku (veçanërisht peshqit me vaj, si salmoni, trofta dhe harenga, të paktën dy herë në javë) dhe vajrat vegjetale.
  5. Kufizoni marrjen e kolesterolit në më pak se 300 mg në ditë, për shumicën e njerëzve. Nëse keni sëmundje koronare të zemrës ose niveli i kolesterolit LDL është 100 mg/dL ose më i lartë, kufizoni marrjen e kolesterolit në më pak se 200 miligramë në ditë.

Disa grupe ushqimore mund të jenë të dobishme në uljen e drejtpërdrejtë të niveleve të kolesterolit dhe përfshijnë ushqime me aditivë të sterolit bimor, ushqime me fibra të larta si krunde, tërshërë dhe fruta si mollë dhe dardha, peshk, arra dhe vaj ulliri. Disa nga këto ushqime si arrat dhe frutat janë gjithashtu të larta në kalori, kështu që moderimi është gjithmonë i këshillueshëm.

Kolesteroli dhe historia familjare

Ngrënia e ushqimeve të larta në kolesterol dhe yndyrna të ngopura nuk është shkaku i vetëm i niveleve të larta të kolesterolit tek disa njerëz. Për shumë njerëz, fajin e ka gjenetika. Një gjendje gjenetike e quajtur hiperkolesterolemia familjare mund të shkaktojë nivele të larta të kolesterolit në gjak. Gratë në përgjithësi kanë nivele më të larta të kolesterolit HDL, ose “të mirë”, sepse hormoni femëror estrogjen ka tendencë të rrisë nivelet e HDL.

Kolesteroli dhe problemet qe ai sjell - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Kjo është arsyeja pse shumica e grave priren të kenë nivele më të ulëta të kolesterolit sesa burrat. Domethënë, deri në menopauzë, pas kësaj, nivelet e triglicerideve fillojnë të rriten. Ndërsa gratë i afrohen menopauzës, është e rëndësishme të ushqehen me një dietë të shëndetshme dhe të mbajnë një peshë të shëndetshme për të ndihmuar në menaxhimin e niveleve të kolesterolit në gjak.