Kafeina gjendet natyrshëm në disa gjethe, fasule dhe fruta të mbi 60 bimëve në mbarë botën. Hidhërimi i tij vepron si një frenues ndaj dëmtuesve. Burimet më të zakonshme në dietën tonë janë kafeja, gjethet e çajit, kokrrat e kakaos, kola dhe pijet energjike. Kafeina gjithashtu mund të prodhohet në mënyrë sintetike dhe të shtohet në ushqim, pije, suplemente dhe medikamente. Etiketat e produkteve janë të nevojshme për të renditur kafeinën në përbërës, por nuk kërkohet të listojnë sasitë aktuale të substancës.

Kafeina

Çfarë është kafeina?

Ka pak njerëz që nuk janë të vetëdijshëm për efektin stimulues që ofron kafeina. Ne kemi një zgjedhje dhe të zgjedhin caffeinated pije për një arsye. Kafeina konsiderohet si droga psikoaktive më e përdorur në botë. Shumica e të rriturve e konsumojnë atë në baza ditore dhe po bëhen kërkime mbi përfitimet dhe pasojat e tij shëndetësore.

Ne mund ta duam kafeinën tonë, por çfarë është saktësisht ajo? Kafeina është emri i zakonshëm për 1,3,7-trimethylxanthine. Kur pastrohet, kafeina prodhon një pluhur të bardhë intensivisht të hidhur që ofron një shije të veçantë në pijet joalkoolike . Fjala “kafeinë” erdhi nga fjala gjermane kaffee dhe fjala franceze café, secila do të thotë kafe.

Kafeina - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pas gëlltitjes së kafeinës, ajo absorbohet plotësisht brenda 30 deri në 45 minuta dhe efektet e saj zvogëlohen ndjeshëm brenda rreth tre orësh. Ai përfundimisht ekskretohet kështu që nuk ka akumulim në trup. Kafeina është treguar se ndikon në disponimin, qëndrueshmërinë, sistemin vaskular cerebral dhe aktivitetin e stomakut dhe të zorrës së trashë. Por kafeina mund të mos jetë për të gjithë. Ky artikull do të diskutojë përfitimet shëndetësore dhe pasojat e kafeinës.

A është kafeina nje varesi?

A keni thënë ndonjëherë se nuk mund të funksiononi deri në kafenë e mëngjesit? A e gjeni veten duke kërkuar kafe, çaj ose pije të gazuara me kafeinë kur ndiheni letargjik? A mund të jetë se jeni të varur nga kafeina? E gjitha varet nga kë pyesni. Nëse e konsumojmë kafeinë për kënaqësi apo qëllim është një temë e diskutueshme. Ata që kundërshtojnë që kafeina të krijojë varësi, pretendojnë se ne e konsumojmë atë për kënaqësinë e produktit, ndërsa ata që besojnë se është varësi, pretendojnë se ne e konsumojmë atë me qëllim që të kënaqim dëshirën tonë për të.

Kafeina - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Diagnozat psikiatrike kategorizohen nga një manual i botuar nga Shoqata Psikiatrike Amerikane i quajtur Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Çrregullimeve Mendore , botimi i 4-të ( DSM -IV). Ky manual mbulon të gjitha çrregullimet e shëndetit mendor si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. DSM -IV nuk substanca klasifikojnë si problematike, por në vend të kësaj përcakton kriteret për varësisë substancë, duke përfshirë:

 • toleranca;
 • sindroma e tërheqjes specifike për substancat;
 • substanca që merret shpesh në sasi më të mëdha ose për një periudhë më të gjatë se sa pritej;
 • dëshira e vazhdueshme ose përpjekjet e pasuksesshme për të reduktuar ose kontrolluar përdorimin;
 • një pjesë e madhe e kohës së shpenzuar në aktivitetet e nevojshme për të marrë, përdorur ose rikuperuar nga efektet e substancës;
 • aktivitete të rëndësishme sociale, profesionale ose rekreative të hequra ose të reduktuara për shkak të substancës; dhe/ose
 • përdorimi vazhdoi pavarësisht njohurive për një problem fizik ose psikologjik të vazhdueshëm ose të përsëritur që mund të jetë shkaktuar ose përkeqësuar nga substanca.

Në mënyrë që një përdorues i një substance të konsiderohet i varur nga ajo, substanca duhet të plotësojë të paktën tre nga kriteret e mësipërme. Është e qartë se njerëzit mund të jenë të varur nga kafeina bazuar në këto kritere. Ata që nuk pajtohen me idenë se njerëzit mund të jenë të varur nga kafeina theksojnë faktin se studimet nuk tregojnë se 100% e njerëzve që konsumojnë kafeinë përjetojnë simptoma të tërheqjes ose varësisë.

Ata gjithashtu argumentojnë se njerëzit shpesh mund të dallojnë kur kafeina është e pranishme nga ndryshimi i shijes, kështu që rezultatet e studimeve ndryshohen nga ai vetëdije. Në vend të aspektit të varësisë , ata besojnë se aroma e këndshme, shija dhe aspektet sociale të kafesë janë arsyet e konsumimit.

Nuk e di nëse duhet ta klasifikojmë kafeinën si të varur apo diçka nga e cila mund të jeni të varur. Mendoj se duhet të edukohemi për të mirat dhe të këqijat e tij në dietat tona dhe të jemi të vetëdijshëm se si trupi ynë reagon ndaj tij. Nuk ka dyshim se ka simptoma të tërheqjes që mund të përjetoni. Këto simptoma përfshijnë:

 • dhimbje koke ,
 • lodhje / lodhje ,
 • ulje e energjisë/aktivitetit,
 • ulje e vigjilencës/vëmendshmërisë,
 • përgjumje/përgjumje,
 • ulje e kënaqësisë/mirëqenies,
 • humor në depresion ,
 • vështirësi në përqendrim ,
 • nervozizëm, dhe
 • ndjesi e turbullt/mjegulluar/i paqartë.

Fillimi i simptomave të tërheqjes zakonisht fillon 12-24 orë pas abstinencës, me intensitetin maksimal që ndodh në 20-51 orë. Simptomat e tërheqjes zgjasin nga dy deri në nëntë ditë. Kjo është një kohë e konsiderueshme që e bën të lehtë për të kuptuar pse njerëzit do ta kishin të vështirë të hiqnin kafeinën nga dieta e tyre. Nuk diskutohet fakti që “varësia” ndaj kafeinës nuk është aq intensive apo e rrezikshme sa varësitë ndaj drogës.

Mund të ndiheni të “varur” ose të varur prej tij dhe mund të jetë e rrezikshme ta teproni. Ju mund të eksperimentoni dhe të shihni se si ndiheni me dhe pa sasi të ulëta deri në mesatare të kafeinës. Disa njerëz nuk ndjejnë asgjë kur konsumojnë kafeinë dhe të tjerë nuk ndiejnë asgjë kur ndalojnë së konsumuari.

Për ata që ndiejnë simptomat e tërheqjes, është më mirë të ulni ngadalë marrjen. Ashtu siç trupi juaj u mësua me sasinë që po konsumoni, do të mësohet me më pak ose aspak. I gjithë ky informacion bazohet në hulumtimet e bëra tek të rriturit. Nuk mund të themi me siguri se kafeina do të ketë të njëjtin efekt tek fëmijët dhe adoleshentët pa hulumtimin e duhur.

A është kafeina një diuretik?

Kafeina është konsideruar si një diuretik nga ekspertët dhe konsumatorët prej vitesh. Disa njerëz besojnë se pirja e pijeve me kafeinë do t’i bëjë ata të humbasin lëngjet, kështu që ato nuk mund të llogariten si pjesë e marrjes së tyre ditore. Të tjerë thonë se pijet me kafeinë nuk rrisin humbjet e lëngjeve. Mënyra më e mirë për të turret të vërtetën është që të shqyrtojë të kërkimit.

Çdo ditë trupi ynë ka nevojë për ujë. Ne humbasim ujë përmes frymëmarrjes , humbjeve të lëkurës, veshkave dhe traktit gastrointestinal. Marrja jonë e ujit vjen nga lëngjet dhe ushqimet. Ne duhet të mbajmë një ekuilibër adekuat të ujit që trupi ynë të funksionojë siç duhet. Faktorë të tillë si mosha, niveli i aktivitetit, shëndeti, dieta dhe mjedisi mund të ndikojnë në ekuilibrin tonë të ujit.

Kafeina - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Disa kërkime kanë treguar se marrja e kafeinës mund të ndikojë gjithashtu në ekuilibrin tonë të lëngjeve. Në një studim, 12 konsumatorëve të kafeinës iu tha të abstenonin nga kafeina për pesë ditë dhe më pas iu dhanë 642 mg kafeinë në formën e kafesë. Prodhimi i tyre i urinës u rrit kur iu dha kafeina. Një studim tjetër i bërë me tetë burra testoi efektin e 45 mg, 90 mg, 180 mg ose 360 ​​mg kafeinë në vëllimin e urinës.

Një rritje në vëllimin e urinës u pa vetëm në dozën 360 mg të kafeinës. Një kufizim i këtyre studimeve është se ata nuk vlerësuan ndikimin e kafeinës kur konsumohet rregullisht. Një dozë një herë mund të ndikojë në trup ndryshe nga konsumimi ditor.

Në vitin 1928, u tregua se kafeina nuk kishte asnjë ndikim të rëndësishëm në prodhimin e urinës. Studimet e mëvonshme kanë treguar se pijet që përmbajnë kafeinë nuk kanë ndikuar në prodhimin urinar ndryshe nga pijet e tjera. Bazuar në këtë, Instituti i Mjekësisë rekomandon që “nëse nuk bëhen të disponueshme prova shtesë që tregojnë deficite totale kumulative të ujit tek individët me marrjen e zakonshme të sasive të konsiderueshme të kafeinës, pijet me kafeinë duket se kontribuojnë në marrjen totale ditore të ujit të ngjashëm me atë të kontribuar nga pijet pa kafeinë.

Kjo nuk do të thotë që kafeina nuk rrit nevojën tuaj për të urinuar. Reagimi juaj mund të varet nga sasia që konsumoni, lloji i produktit dhe niveli juaj i tolerancës. Nëse keni mosmbajtje urinare , mund të përjetoni një “urgjencë” më të madhe për të urinuar pasi keni konsumuar një pije me kafeinë. Ju do të duhet të monitoroni reagimin dhe tolerancën tuaj ndaj kafeinës për të përcaktuar se si jeni prekur. Uji është ende zgjedhja e rekomanduar për hidratim optimal, prandaj sigurohuni që ta përfshini atë si pjesë të konsumit tuaj ditor të lëngjeve.

A ndihmon kafeina në humbjen e peshës?

Industria e humbjes së peshës vlerësohet të jetë një industri prej 50 miliardë dollarësh në vit. Shumë njerëz po kërkojnë një mënyrë për të marrë pjesën e tyre të byrekut për të fituar para pa shumë besueshmëri pas asaj që po promovojnë. Industria e suplementeve po promovon vazhdimisht një produkt të ri për të përmirësuar humbjen e peshës duke rritur ngopjen ose djegien e yndyrës. Pretendimet janë bindëse, por hulumtimi që mbështet shumë produkte shpesh mungon.

Kafeina - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, suplementet shpesh përmbajnë kombinime përbërësish me shpresën për të rritur efektin e secilit pa teste sigurie ose efikasiteti. Kafeina është një nga përbërësit që tani përfshihet në shumë prej suplementeve për humbje peshe. Është shtuar për përmirësimin e energjisë, frenuesin e oreksit dhe vetitë e “djegjes së yndyrës”.

Provat shkencore rreth kafeinës si një agjent për kontrollin e peshës janë të përziera. Në një studim të bërë për të monitoruar ndikimin e një kombinimi çaji jeshil- kafeinë në humbjen dhe mirëmbajtjen e peshës , pjesëmarrësit u ndanë në ata që konsumojnë nivele të ulëta të kafeinës (<300 mg/ditë) dhe konsumatorë me shumë kafeinë (>300 mg/ditë). ). Humbja e peshës ishte dukshëm më e lartë në grupin e konsumit të lartë të kafeinës, por ruajtja e peshës ishte më e lartë në grupin me konsum të ulët të kafeinës.

Përfundimi ishte se kafeina lidhej me humbje më të madhe në peshë, termogjenezë më të lartë dhe oksidim të yndyrës, ndërsa çaji ishte përgjegjës për ruajtjen më të madhe të peshës. Studime të tjera kanë deklaruar se kafeina në fakt kontribuon në shtimin e peshës duke u rriturhormonet e stresit . Duket se roli i kafeinës në humbjen e peshës është po aq i pasigurt sa edhe efikasiteti i shumicës së suplementeve për humbje peshe në treg.