Vitamina C, e njohur edhe si acid askorbik, është një antioksidant i fortë dhe një nga nxitësit më të zakonshëm të imunitetit natyror. Duke qenë një vitaminë thelbësore, ajo nuk prodhohet nga trupi i njeriut dhe merret përmes një diete të shëndetshme. Alsoshtë gjithashtu një nga vitaminat më të zakonshme të tretshme në ujë të pranishme në shumë fruta dhe perime. Mungesa e marrjes së vitaminës C (acid askorbik) nëpërmjet ushqimeve/dietës për më shumë se 3 muaj mund të rezultojë në mungesë të vitaminës C të quajtur skorbut. 

Marrja e ushqimeve të pasura me vitaminë C (acid askorbik) ka shumë përfitime shëndetësore për shkak të vetive të tij antioksiduese, anti-inflamatore, kundër kancerit dhe forcimit të imunitetit. Ndihmon në ruajtjen e shëndetit dhe sistem i fuqishëm imunitar, ind lidhor, ul presionin e gjakut dhe përmirëson shëndetin kardiovaskular. Vitamina C ndihmon trupin për të bërë kolagjen i cili ndihmon në shërimin e plagëve. Karakteristikat antioksiduese të Vitaminës C ndihmon në mbrojtjen e qelizave tona nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira. Radikalet e lira janë përbërje reaktive të prodhuara kur trupi ynë metabolizon ushqimin. Këto prodhohen gjithashtu për shkak të ekspozimeve mjedisore si pirja e duhanit, ndotja e ajrit ose rrezet ultraviolet në rrezet e diellit.

vitamina c

Burimet e Vitamines C (Acidi Askorbik)

Ne lehtë mund të përmbushim kërkesat tona ditore për Vitaminë C duke përfshirë një shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve të pasura me Vitaminë C (acid askorbik) në dietën tonë. Ushqimet/burimet kryesore të vitaminës C (acid askorbik) përfshijnë: 

 • Frutat agrume si portokalli, limonët, grejpfrutet, pomelot dhe limonët. 
 • gujava
 • Speca jeshile
 • speca të kuq
 • luleshtrydhe
 • Fruta kivi
 • Papaja
 • Pineapple
 • Lëng domate
 • Patate
 • Brokoli
 • Kandila
 • laker e kuqe
 • Spinaq
vitamina c

Thithja e vitaminës C dhe kalciumit

Vitamina C kur merret së bashku me kalciumin, mund të përmirësojë thithjen e kalciumit. Një studim nga Morcos SR et al. demonstroi gjithashtu se lëngjet e vitaminës C / acidit askorbik, portokallit dhe piperit mund të rrisin thithjen e kalciumit të zorrëve. Kur merren së bashku, Vitamina C dhe kalcium mund të maksimizojnë forcën e kockave.

Vitamina C / acid askorbik ka natyrë acidike. Si rezultat, marrja e lartë e ushqimeve / burimeve të Vitaminës C ose suplementeve të pastra të Vitaminës C mund të çojë në vështirësi në tretje. Prandaj, në treg, shtesat e Vitaminës C janë gjithashtu të disponueshme së bashku me Kalciumin, dhe shiten si shtesa askorbate kalciumi. Shtesat e askorbatit të kalciumit përmbajnë karbonat kalciumi i cili mund të neutralizojë efektin acid të Acidit Askorbik / Vitaminës C.

Lejimi i rekomanduar dietik i Vitaminës C është 75 mg për gratë e rritura dhe 90 mg për burrat e rritur. Kur 30-180 mg Vitaminë C merret oralisht në ditë përmes ushqimeve dhe suplementeve, 70-90% absorbohen. Sidoqoftë, për marrjet më të mëdha se 1g / ditë, shkalla e thithjes bie në më pak se 50% (Robert A. Jacob & Gity Sotoudeh, Ushqimi në Kujdesin Klinik, 2002).