Dieta ketogjenike është një dietë me yndyrë të lartë që kufizon në mënyrë drastike karbohidratet. Ajo prodhon një reagim në trup që është i ngjashëm me gjendjen e agjërimit.

Çfarë është dieta ketogjenike?

Dieta ketogjenike është një dietë që prodhon reagime në trup të ngjashme me ato që ndodhin gjatë agjërimit. Kjo është një lloj diete ekstreme me pak karbohidrate që u zhvillua për herë të parë në vitin 1921 për shkak të aftësisë së kësaj lloj diete për të reduktuar ose shtypur krizat . Ndërsa u zhvilluan medikamente të reja për të trajtuar krizat , dieta ketogjenike u bë më pak e popullarizuar si një mënyrë për të menaxhuar çrregullimet e konfiskimeve .

Dieta ketogjenike

Megjithatë, në vitin 2008, një provë klinike tregoi se një dietë ketogjenike mund t’i ndihmojë fëmijët me epilepsi rezistente ndaj trajtimit të bëhen pa kriza . Një dietë ketogjenike shpesh përshkruhet për njerëzit që kanë dështuar në dy anti-konvulsione kryesore drogë , me studime që tregojnë shkallë të reduktimit të konvulsioneve deri në 85% pas këtij trajtimi. Mund të jetë efektiv për pacientët e çdo moshe ose lloj konfiskimi. Arsyet pse një dietë ketogjenike ndihmon në uljen e krizave janë të paqarta, por besohet se shkakton ndryshime metabolike që ulin rrezikun e krizave.

Çfarë është ketoza?

Ketoza është akumulimi i trupave ketonikë ose ketoneve në gjak. Ketoza shfaqet te njerëzit e shëndetshëm gjatë agjërimit dhe ushtrimeve të forta . Në tepricë, ketonet e gjakut mund të prodhojnë një nivel toksik të acidit në gjak, të referuar si ketoacidozë. Ketoacidoza është një ndërlikim i njohur dhe kërcënues për jetën e diabetit të tipit 1 dhe është përshkruar në disa raste të njerëzve të shëndetshëm që hanë një dietë me shumë pak karbohidrate.

A është e sigurt dieta ketogjenike? Cilat janë përfitimet dhe rreziqet shëndetësore të dietës ketogjenike?

Dieta ketogjenike është treguar në studime të kontrolluara të jetë efektive tek fëmijët dhe të rriturit që kanë dështuar në dy linja të mjekimeve standarde kundër konvulsioneve. Megjithatë, nuk është i sigurt për t’u përdorur tek njerëzit me kushte të caktuara gjenetike që ndikojnë në metabolizmin e acideve yndyrore. Mangësitë ushqyese janë një rrezik për çdo dietë të kufizuar, dhe në vitin 2008 u raportua për dy raste të arrestit të papritur kardiak te fëmijët që kishin qenë në dietë ketogjenike për tre vjet.

Dieta ketogjenike: Te ushqehesh Keto - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Dëmtimet në funksionin e zemrës mund të jenë për shkak të mungesës së mineralit të selenit nga ndjekja e dietës. Mbështetja nga një dietolog ose nutricionist mund të kërkohet për të siguruar që këto dhe mangësi të tjera të mundshme ushqyese të adresohen.

Disa nga efektet pozitive të dietës që janë përshkruar përveç humbjes së peshës përfshijnë

 • ulje e dëshirës për ushqim për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës, ulje e niveleve të hormoneve që stimulojnë oreksin,
 • humbja e yndyrës dhe rritja e kalorive të djegura.

Në disa njerëz, ndjekja afatshkurtër e një diete ketogjenike ka treguar përmirësime në

 • presionin e gjakut ,
 • Nivelet e kolesterolit dhe
 • sheqerit në gjak , por këto efekte janë të ngjashme me ato që shihen me programet konvencionale të humbjes së peshës .

Më tej, kufizimi ekstrem i karbohidrateve të dietës keto mund të shkaktojë simptoma duke përfshirë

 • uria,
 • humor në depresion ,
 • kapsllëk ,
 • dhimbje koke dhe
 • nervozizëm.

Është propozuar gjithashtu që efektet afatgjata të kësaj diete mund të përfshijnë osteoporozën dhe një rrezik të shtuar për gurët në veshka dhe përdhesin .

Aktualisht, mbetet e panjohur nëse përfitimet e mundshme të dietës keto për humbje peshe tejkalojnë rreziqet shëndetësore.

Cilat ushqime përfshihen në dietën ketogjenike?

Siç u diskutua më parë, dieta ketogjenike përfshin ushqime dhe proteina me yndyrë të lartë dhe kufizon karbohidratet. Meqenëse nuk ka një dietë ketogjenike të miratuar, planet e ushqimeve dhe vakteve të rekomanduara mund të ndryshojnë. Shumica e dietave ketogjenike lejojnë ushqime të larta në yndyrë të ngopura, duke përfshirë:

Dieta ketogjenike: Te ushqehesh Keto - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.
 • mish të përpunuar,
 • copa yndyrore të mishit, duke përfshirë mishin e kuq, sallo dhe gjalpë.
 • Në mënyrë tipike përfshihen gjithashtu yndyrnat e pangopura si peshku me vaj, arrat, farat dhe vajrat bimore.

Cilat janë ushqimet që duhen shmangur me dietën ketogjenike?

Meqenëse dieta keto është një plan diete me pak karbohidrate, ushqimet që duhen shmangur me dietën ketogjenike përfshijnë të gjitha burimet e karbohidrateve, duke përfshirë produktet e rafinuara dhe të parafinuara. Nuk lejohen vetëm sheqernat, por edhe karbohidratet me drithëra të plota. Ushqimet që duhen shmangur përfshijnë të gjitha bukën dhe drithërat, makaronat, biskotat dhe produktet e pjekura, orizin, perimet me niseshte si misri dhe patatet, si dhe frutat dhe lëngjet e tyre.