A jeni ju apo një person i dashur që po luftoni ate cka quhet bulimia nervore? Eksploroni shenjat paralajmëruese, simptomat dhe opsionet e trajtimit. Shumë prej nesh i drejtohen ushqimit kur ndihemi të vetmuar, të mërzitur ose të stresuar. Por nëse keni çrregullimin e të ngrënit bulimia nervosa, ngrënia e tepërt është më shumë si një detyrim.

Çfarë është bulimia nervore?

Bulimia nervore

Bulimia karakterizohet nga episode të shpeshta të ngrënies së tepërt, të ndjekura nga përpjekje ekstreme për të shmangur shtimin në peshë, shpesh nga të vjellat, përdorimi i laksativëve ose ushtrimet e tepërta. Ky cikël vicioz i qejfit dhe pastrimit mund të dëmtojë trupin tuaj dhe mirëqenien emocionale. Mund të shkaktojë dëme në sistemin tuaj të tretjes dhe të krijojë çekuilibra kimikë në trup që dëmtojnë funksionimin e organeve kryesore, përfshirë zemrën.

Mund të jetë edhe fatale. Ndërsa është më e zakonshme tek gratë e reja, bulimia mund të prekë gratë dhe burrat e të gjitha moshave. Kur jeni duke luftuar me çrregullimin e të ngrënit, jeta është një betejë e vazhdueshme midis dëshirës për të humbur peshë dhe detyrimit dërrmues për të ngrënë pa masë.Ju nuk dëshironi të konsumoni qejf – e dini se do të ndiheni fajtorë dhe të turpëruar më pas – por herë pas here dorëzoheni. Pasi të mbarojë qejfi, fillon paniku dhe ju ktheheni në masa drastike për të “zhbërë” ngrënien e tepërt, si p.sh. duke marrë laksativë, të vjella ose duke shkuar për një vrap intensiv.

Bulimia nervore - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Pavarësisht se sa të bllokuar në këtë rreth vicioz ndiheni, megjithatë, ka shpresë. Me trajtim dhe mbështetje, ju mund të thyeni ciklin, të mësoni të menaxhoni emocionet e pakëndshme në një mënyrë më të shëndetshme dhe të rifitoni kontrollin e jetës tuaj.Me trajtim dhe mbështetje, ju mund të thyeni ciklin, të mësoni të menaxhoni emocionet e pakëndshme në një mënyrë më të shëndetshme dhe të rifitoni kontrollin e jetës tuaj.Me trajtim dhe mbështetje, ju mund të thyeni ciklin, të mësoni të menaxhoni emocionet e pakëndshme në një mënyrë më të shëndetshme dhe të rifitoni kontrollin e jetës tuaj.

Shenjat dhe simptomat e bulimisë

Bulimia nervore - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Nëse jetoni me bulimia për një kohë, me siguri i keni “bërë të gjitha” për të fshehur zakonet tuaja të qejfit dhe pastrimit. Është thjesht njerëzore të ndihesh i turpëruar që e ke të vështirë të kontrollosh veten me ushqimin, kështu që ka shumë të ngjarë të hahesh vetëm. Nëse hani një kuti me donuts, atëherë do t’i zëvendësoni në mënyrë që miqtë ose familja juaj të mos i vënë re. Kur blini ushqim për një qejf, mund të blini në katër tregje të veçanta në mënyrë që kontrollori të mos marrë me mend. Por pavarësisht nga jeta juaj e fshehtë, ata që janë më afër jush ndoshta kanë një ndjenjë se diçka nuk është në rregull.

Shenjat dhe simptomat e ngrënies së tepërt

Bulimia nervore - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Mungesa e kontrollit mbi të ngrënit. Në pamundësi për të ndaluar së ngrëni deri në pikën e shqetësimit fizik dhe dhimbjes. Fshehtësia rreth ngrënies. Shkuarja në kuzhinë pasi të gjithë të tjerët kanë shkuar në shtrat. Të dalësh vetëm në vrapime ushqimore të papritura. Ngrënia e sasive jashtëzakonisht të mëdha të ushqimit pa ndryshim të dukshëm në peshë. Zhdukja e ushqimit, mbështjellës të shumtë të zbrazët ose kontejnerë ushqimesh në mbeturina, ose mbetje të fshehura të ushqimeve të padëshiruara. Alternimi ndërmjet ngrënies së tepërt dhe agjërimit.Duke ngrënë rrallë vakte normale, është gjithçka ose asgjë kur bëhet fjalë për ushqimin.

Efektet qe sjell bulimia nervore

Kur jetoni me bulimia, ju po e vendosni trupin tuaj – madje edhe jetën tuaj – në rrezik. Efekti anësor më i rrezikshëm i bulimisë është dehidrimi për shkak të pastrimit. Të vjellat, laksativët dhe diuretikët mund të shkaktojnë çekuilibër të elektroliteve në trup, më së shpeshti në formën e niveleve të ulëta të kaliumit. Nivelet e ulëta të kaliumit shkaktojnë një gamë të gjerë simptomash duke filluar nga letargjia dhe të menduarit e turbullt deri te rrahjet e parregullta të zemrës dhe vdekja. Nivelet e ulëta kronike të kaliumit gjithashtu mund të rezultojnë në dështim të veshkave. Përdorimi i shurupit ipecac është gjithashtu shumë i rrezikshëm dhe mund të shkaktojë vdekje të papritur.

Bulimia nervore - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Hapat për shërimin e bulimisë

Pranojeni se keni një problem. Deri më tani, ju jeni investuar në idenë se jeta do të jetë më e mirë – se më në fund do të ndiheni mirë – nëse humbni më shumë peshë dhe kontrolloni atë që hani. Hapi i parë në shërimin e bulimisë është të pranoni se marrëdhënia juaj me ushqimin është e shtrembëruar dhe jashtë kontrollit.

Flisni me dikë. Mund të jetë e vështirë të flasësh për atë që po kaloni, veçanërisht nëse e keni mbajtur të fshehtë buliminë tuaj për një kohë të gjatë. Ju mund të keni turp, ambivalent ose frikë nga ajo që do të mendojnë të tjerët. Por është e rëndësishme të kuptoni se nuk jeni vetëm. Gjeni një dëgjues të mirë – dikë që do t’ju mbështesë ndërsa përpiqeni të përmirësoheni.

Bulimia nervore - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Trajtoni çdo çrregullim themelor të humorit. Është e zakonshme që njerëzit me bulimia të vuajnë edhe nga depresioni ose ankthi . Marrja e ndihmës për kushtet bashkëekzistuese është jetike për shërimin tuaj të bulimisë. Kërkoni ndihmë profesionale. Këshillat dhe mbështetja e profesionistëve të trajnuar të çrregullimeve të të ngrënit mund t’ju ndihmojnë të rifitoni shëndetin tuaj, të mësoni të hani përsëri normalisht dhe të zhvilloni qëndrime më të shëndetshme për ushqimin dhe trupin tuaj.