Cilat jane 5 përfitimet shëndetësore të mollëve?! Mollët nuk janë thjesht krokante, të ëmbla dhe të kënaqshme. Si pjesë e një diete të zgjuar, ato mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër sëmundjeve serioze, përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin, kancerin dhe më shumë. Konsiderojini ata armën tuaj sekrete të shëndetshme.
“Një mollë në ditë e mban mjekun larg.”
E keni dëgjuar një miliardë herë: “Një mollë në ditë e mban mjekun larg.” Rezulton se ka më shumë të vërtetë se sa mund të mendoni. Studimet tregojnë se mollët kanë përfitime të fuqishme shëndetësore, veçanërisht kur bëhet fjalë për luftimin e sëmundjeve kronike që vrasin miliona njerëz çdo vit. Këtu keni një listë të shkurtër sesi të hash më shumë mollë mund të të mbajë të shëndetshëm, së bashku me disa mënyra të lejuara nga mollët për t’i shtuar ato në vaktet tuaja.
Mbron zemrën tuaj

Nje nga përfitimet shëndetësore të mollëve eshte rritja e shëndetit te trurit

Një grup prej katër studimesh të mëdha të paraqitura në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Alzheimer në 2017 shton dëshminë se ngrënia e një diete me bazë bimore mund të ndihmojë në parandalimin e demencës. Sa më gjatë të ndiqnin dietën, aq më i mirë ishte funksioni i tyre njohës. Ekspertët theksojnë se nevojiten më shumë kërkime, por rezultatet duken premtuese.
Mund t’ju ndihmojë të humbni peshë
Një mollë e mesme mund t’ju ndihmojë të ngopeni për nën 100 kalori, kështu që nuk është për t’u habitur që mollët mund të ndihmojnë në humbjen e peshës . Rezulton se është e rëndësishme se çfarë forme molle hani. Në një studim, njerëzit që hëngrën feta molle para një vakt u ndien më të plotë dhe më të kënaqur sesa njerëzit që kishin lëng molle, lëng molle ose fare mollë.

Ul rrezikun e diabetit të tipit 2
Numrat flasin vetë. Në një përmbledhje të gjerë të studimeve, studiuesit e Tufts vunë re një lidhje të fortë të ngrënies së mollës me parandalimin e diabetit, duke gjetur se njerëzit që hanin një ose më shumë mollë në ditë kishin deri në 23% rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2 sesa ata që nuk hanin mollë. Në një studim tjetër të më shumë se 38,000 grave të shëndetshme, ato që hëngrën një ose më shumë mollë në ditë kishin një rrezik 28 përqind më të ulët të diabetit të tipit 2 sesa ata që nuk hanin mollë.

Dhe në një përmbledhje të të dhënave nga më shumë se 187,000 njerëz të përfshirë në tre studime afatgjata, studiuesit e Harvardit zbuluan se njerëzit që hanin të paktën dy racione në javë boronica, rrush dhe mollë ulën rrezikun e tyre të diabetit me 23 përqind, krahasuar me për njerëzit që kishin një shërbim ose më pak në muaj. Ekspertët thonë se fibrat e frutave ndihmojnë në stabilizimin e sheqerit në gjak. Flavonoidet, një lloj antioksidanti, gjithashtu luajnë një rol të rëndësishëm.
Lufton kancerin
Aktiviteti antioksidues që lufton kancerin e mollëve është pothuajse në krye midis frutave (i dyti vetëm pas boronicave). Ushqimi i një mollë në ditë (ose më shumë) lidhet me rrezikun më të ulët të disa llojeve të kancerit, duke përfshirë kolorektalin, gjirin dhe prostatën. Në fakt, një analizë e disa studimeve italiane zbuloi se ngrënia e një ose më shumë racioneve mollë në ditë ndihmoi në uljen e rrezikut të kancerit kolorektal më shumë sesa ngrënia e ndonjë fruti tjetër.

Studime të tjera te njerëzit kanë gjetur se ngrënia e mollëve mund të jetë e dobishme në parandalimin e kancerit të mushkërive dhe prostatës. Mos e hidhni lëvozhgën, megjithatë, aty gjenden shumica e antioksidantëve që luftojnë kancerin.