Mësoni pse njerëzit po numërojnë karbohidratet neto, si t’i llogaritni ato dhe nëse është diçka që duhet të bëni. Ekzistojnë dy lloje kryesore të karbohidrateve: të thjeshta dhe komplekse. Karbohidratet e thjeshta gjenden tek frutat, qumështi dhe produktet e qumështit, si dhe ushqimet që ju thuhet zakonisht të kufizoni – ëmbëlsirat, sode, lëng frutash, karamele dhe – mirë – të gjithë sheqerin. Trupi juaj i tret ato lehtësisht.

Karbohidratet Neto

Karbohidratet kompleksejanë drithëra, fasule, bishtajore, oriz, makarona dhe perime me niseshte – ato janë ato që trupi juaj duhet të bëjë pak më shumë përpjekje për tretjen. Dhe kur bëhet fjalë për mënyrën se si trupi juaj përdor karbohidratet, bëhet pak më i ndërlikuar. Ka diçka që quhet karbohidrate neto. Këtu ju tregojmë se cilat janë ato dhe si të llogaritni vlerat neto të karbohidrateve të ushqimeve, plus ju ndihmojmë të kuptoni nëse keni nevojë të shikoni karbohidratet neto në radhë të parë.

Si të llogaritni karbohidratet neto

Çfarë janë Karbohidratet Neto? - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Këtu është ekuacioni: Karbohidratet totale – Fibra – Alkoolet e sheqerit = Karbohidratet neto

Le të marrim një banane të madhe, për shembull: 31 gram karbohidrate totale – 3.5 gram fibra = 27.5 gram karbohidrate neto.

Këtu është vlera neto e karbohidrateve për disa fruta dhe perime të tjera të zakonshme:

Patate e ëmbël (1 e madhe): 39g karbohidrate neto
Shalqi (1 filxhan): 11g karbohidrate neto
Luleshtrydhe (1 filxhan i tërë): 8g karbohidrate neto
Kungull spageti (1 filxhan): 8g karbohidrate neto
Avokado (1 frut i plotë): 4g karbohidrate neto
Brokoli (1 filxhan lule): 4g karbohidrate neto
Kungull i njomë (1 filxhan): 3g karbohidrate neto
Lulelakër (1 filxhan lule): 3g karbohidrate neto

Kush numëron karbohidratet neto?

“Kryesisht njerëzit heqin fibrat dhe alkoolet e sheqerit nga karbohidratet totale për të vlerësuar sasinë e karbohidrateve që ndikojnë në sheqerin në gjak,” shpjegon Jill Weisenberger, MS, RDN, CDE, CHWC, FAND, autori i Prediabetes: Një Udhëzues i bazuar në Virxhinia . Por njerëzit që monitorojnë rregullisht sheqerin në gjak – njerëzit me diabet – nuk llogaritin domosdoshmërisht karbohidratet neto. “Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit , nuk është e nevojshme të hiqni fibrat dietike ose alkoolet e sheqerit nga karbohidratet totale kur llogaritni karbohidratet,” thotë Weisenberger.

“Shumica e edukatorëve të diabetit punojnë një me një me njerëzit që marrin insulinë për të përcaktuar nevojën për të zbritur fibrat dhe alkoolet e sheqerit për të ruajtur nivelet e synuara të glukozës në gjak. “Pra, kush po numëron karbohidratet neto? Dietarët me karbohidrate të ulëta-Atkins, keto, etj. Meqenëse dieta keto është aq e ulët në karbohidrate , llogaritja e karbohidrateve neto ju jep më shumë hapësirë ​​në ditë. Kjo mund të jetë e rëndësishme, veçanërisht për të lejuar ushqime të shëndetshme si perimet në dietën tuaj.

A duhet të numëroni karbohidratet neto?

Një “efekt anësor” i numërimit të karbohidrateve neto – të paktën për disa njerëz – është një vetëdije më e madhe se sa fibra po hanë dhe një përpjekje për të rritur numrin e tyre të fibrave. Në këtë rast, ne jemi të gjithë për të numëruar karbohidratet neto sepse shumica prej nesh nuk marrin fibra të mjaftueshme në dietën tonë dhe ka disa përfitime serioz. Për të ngrënë më shumë fibra .

Çfarë janë Karbohidratet Neto? - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Përtej kësaj, është e vështirë të shihet se çfarë, nëse ka përfitime, ekziston pas numërimit të karbohidrateve neto. Sidomos kur merrni parasysh që shumica e organizatave shëndetësore dhe profesionistëve të shëndetit nuk e njohin – ose nuk e rekomandojnë – numërimin e karbohidrateve neto.

Ndërsa kjo mund të jetë zhgënjyese për të dëgjuar nëse jeni në një dietë me karbohidrate të ulëta, me të vërtetë nuk ka nevojë të numëroni karbohidratet neto. Nëse i numëroni ato, mund të jetë një mënyrë për të përfshirë karbohidrate më komplekse në dietën tuaj – por përndryshe ne thjesht ju rekomandojmë që të zgjidhni më shumë nga ato ushqime të shëndetshme për të filluar