Çokollata e zezë është e mbushur me lëndë ushqyese që mund të ndikojnë pozitivisht në shëndetin tuaj. Bërë nga fara e pemës kakao, është një nga burimet më të mira të antioksidantëve në planet. Studimet tregojnë se çokollata e zezë mund të përmirësojë shëndetin tuaj dhe të ulë rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Ushqyes

Çokollata e Zezë

Nëse blini çokollatë të zeze me përmbajtje të lartë kakao, atëherë në të vërtetë është mjaft ushqyese. Ai përmban një sasi të mirë të fibrave të tretshme dhe është e ngarkuar me minerale. Një tigan me 100 gram çokollatë e zezë me 70-85% kakao përmban (1):

  • 11 gramë fibra
  • 67% e RDI për hekur
  • 58% e RDI për magnez
  • 89% e RDI për bakër
  • 98% e RDI për manganin
  • Ajo gjithashtu ka shumë kalium, fosfor,
  • zinkut dhe selenit

Profili i acideve yndyrore të kakaos dhe ato çokollata e zezë është gjithashtu i shkëlqyeshëm. Yndyrnat janë kryesisht të ngopura dhe mono të pangopura, me sasi të vogla të yndyrave poliunatura.

Burim i fuqishëm i antioksidantësh

7 Benefite nga Çokollata e Zezë - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Në thelb, studiuesit vendosin një tufë radikalësh të lirë (të këqij) kundër një mostre të një ushqimi dhe shohin se sa mirë antioksidantët në ushqim mund të “çarmatosin” radikalët. Sidoqoftë, vlen të përmendet se farat e papërpunuara të kakaos, janë ndër ushqimet me rezultatin më të lartë që janë testuar.

Çokollata e zezë është e ngarkuar me përbërje organike që janë biologjikisht aktive dhe funksionojnë si antioksidantë. Këto përfshijnë polifenole, flavanole dhe katekina, ndër të tjera. Një studim tregoi se kakaoja dhe çokollata e zezë kishin më shumë aktivitet antioksidues, polifenole dhe flavanole se çdo frutë tjetër i testuar, që përfshinte boronicat dhe manaferrat acai.

Mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut dhe presionin e ulët të gjakut

7 Benefite nga Çokollata e Zezë - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Përbërjet bioaktive në kakao mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut në arterie dhe të shkaktojnë një rënie të vogël, por statistikisht të rëndësishme qe ndikojne ne uljen e presionit të gjakut. Flavanolët në çokollatën e zezë mund të stimulojnë endotelin, rreshtimin e arterieve, për të prodhuar oksid nitrik.

Një nga funksionet është dërgimi i sinjaleve në arteriet për t’u çlodhur, gjë që ul rezistencën ndaj rrjedhjes së gjakut dhe për këtë arsye zvogëlon presionin e gjakut. Shumë studime të kontrolluara tregojnë se kakaoja dhe çokollata e zezë mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe presionin e ulët të gjakut, megjithëse efektet zakonisht janë të lehta.

Rrit HDL dhe mbron LDL nga oksidimi

Konsumimi i çokollatës së zezë mund të përmirësojë disa faktorë të rëndësishëm të rrezikut për sëmundjet e zemrës. Në një studim të kontrolluar, pluhuri i kakaos u gjet që ul ndjeshëm kolesterolin e oksiduar LDL tek burrat. Gjithashtu rriti HDL dhe uli LDL totale për ata me kolesterol të larte. Çokollata e zezë gjithashtu mund të zvogëlojë rezistencën e insulinës, e cila është një faktor tjetër i zakonshëm rreziku për shumë sëmundje si sëmundja e zemrës dhe diabeti.

7 Benefite nga Çokollata e Zezë - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Mund të Ulë Rrezikun e Sëmundjeve të Zemrës

Në një studim të 470 burrave të moshuar, kakaoja u zbulua se zvogëlonte rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës me 50% gjatë një periudhe 15 vjeçare. Një studim tjetër zbuloi se ngrënia e çokollatës dy ose më shumë herë në javë ul rrezikun e plakjes së kalcifikuar në arterie me 37%. Megjithatë, një studim tjetër tregoi se ngrënia e çokollatës së zezë më shumë se 5 herë në javë uli rrezikun e sëmundjes së zemrës me 57%.

Mund të Mbrojë Lëkurën tuaj Nga Dielli

7 Benefite nga Çokollata e Zezë - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Përbërjet bioaktive në çokollatën e zezë mund të jenë gjithashtu të shkëlqyera për lëkurën tuaj. Flavonolët mund të mbrojnë nga dëmtimi i diellit, të përmirësojnë rrjedhjen e gjakut në lëkurë dhe të rrisin dendësinë dhe hidratimin e lëkurës. Doza minimale eritemale (MED) është sasia minimale e rrezeve UVB të nevojshme për të shkaktuar skuqje në lëkurë 24 orë pas ekspozimit. Në një studim me 30 persona, MED u dyfishua pasi konsumoi çokollatë të zezë me flavanol për 12 javë.

Mund të Përmirësoje Funksionin e Trurit

7 Benefite nga Çokollata e Zezë - cibo.al - Recetat gatimi, jo vetem pasta.

Lajmi i mirë nuk ka mbaruar akoma. Çokollata e zezë gjithashtu mund të përmirësojë funksionin e trurit tuaj. Një studim i vullnetarëve të shëndetshëm tregoi se ngrënia e kakaos me flavanol të lartë për pesë ditë përmirësoi rrjedhën e gjakut në tru. Kakaoja gjithashtu mund të përmirësojë ndjeshëm funksionin njohës tek njerëzit e moshuar me dëmtime mendore. Mund të përmirësojë rrjedhshmërinë verbale dhe disa faktorë rreziku për sëmundjen. Kakaoja përmban substanca stimuluese si kafeina dhe teobromina, e cila mund të jetë një arsye kryesore pse mund të përmirësojë funksionin e trurit në një periudhë afatshkurtër.