Kuzhina greke ka përhapur ndikimin në të gjithë Evropën dhe më gjerë. Njihet si disa nga ushqimet më të mira në botë! Me një traditë të vjetër, kuzhina greke është ndikuar shumë nga kulturat lindore dhe perëndimore. Perimet e freskëta, peshqit dhe prodhimet e detit luajnë një rol të rëndësishëm në enët kryesisht për shkak të vijës së tij të gjatë bregdetare ndërsa mishi trajtohet si më pak i njohur, me përjashtim të qengjit.
10 Pjata Te Parezistueshme
Tomatokeftedes

Tomaotokeftedes ose fritters domate janë ushqim tradicional mezeje dhe ushqim vegjetarian në pjatë kryesore në Santorini dhe Syros. Kullimi i duhur i domates është thelbësor për përgatitjen e këtij ushqimi te shijeshem. Këto pjate permban copa nenexhik, domate dhe copa qepësh.
Feta Me Meli

Një tjetër pjatë ushqimore greke që mund të shijohet si ëmbëlsirë ose si antipaste. Feta mbështillet me pastë filo përpara se të piqet furra dhe sipër saj hidhet mjaltë. Bilanci optimal midis fetës së kripur dhe mjaltit të ëmbël krijon një shije magjepsëse.
Galaktoboureko

Galaktoboureko është një ëmbëlsirë e shkëlqyer greke dhe e freskët. Merrni një kafshatë me gojë të Galaktoboureko dhe lëreni gojën tuaj të mbushet me lëngjet e saj. Kjo ëmbëlsirë e vjetër greke është bërë nga filo krokante e spërkatur me gjalpë të shkrirë. Grekët përdorin kremin më të butë dhe shurupin aromatik për të rritur shijen e këtij ushqimi nga shumë palosje.
Gyros

Gyros janë një zgjedhje ekonomike e vaktit dhe kaq të shijshme! Kur mishi piqet vertikalisht duke leshuar te gjitha lengjet dhe aromen e mire te tij. Prisni, nuk mbaron ketu ky mish fantastik vendosen më pas në pita me përmirësues të ndryshëm të shijes duke përfshirë salcën, qepët, marule, domatet, sallate dhe patate.
Keftethes

Provoni këtë qofte me lëng dhe të freskët grek dhe sillni një kthesë të shijshme në pjatën tuaj. Keftethes është kryesisht një pjatë meze greke që shërbehet me salcë kremoze dhe bukë pita. Sidoqoftë, kjo pjate mund të hahet edhe si një vakt i plotë me oriz basmati dhe sallatë greke dhe djathe feta.
Moussaka

Një pjatë legjendare, tradicionale që është kremoze dhe me lëng. Moussaka shërbehet në pothuajse të gjitha tavernat në Greqi. Në mbledhjen e madhe familjare, kjo pjatë përgatitet nga shtëpiaket greke. Në Moussaka, salca e domates përdoret për të gatuar mishin e grirë te vicit, i cili më pas shtrohet me patëllxhanë të ëmbël dhe salcë kremi. Kjo kuzhinë e parezistueshme është e mbushur kështu që nuk keni nevojë për shumë pjata shoqeruese.
Souvlaki

Souvlaki është një ushqim shumë popullor grek i disponueshëm në restorantet anës rrugës. Pjata gatuhet mirë me mish të stinës dhe më pas aromatizohet me salcë tzatziki. Në gjuhën greke Souvlaki qëndron për ‘mish-mbi-një hell. Shumica e grekëve e quajnë Souvlaki çdo lloj mishi të mbështjellë me pita. Sidoqoftë, ata e dallojnë disi emrin nga mishi që përdoret. Si për shembull, Souvlaki me derri ose Souvlaki me pule Gyros.
Pastico

Pastico është një pjatë makarona e pjekur duke përfshirë mish viçi të bluar dhe salcë beshamel. Ky ushqim për të mbushur gojën është diçka që mund ta shijoni në çdo stinë. Ushqimi në Greqi shërbehet me sallatë jeshile të përzier me uthull vere dhe vaj ulliri të virgjër.
Revani

Revani është një ëmbëlsirë shumë e popullarizuar, e cila është e mbushur me arra dhe me aromë limoni. Kjo tortë e lagur ëmbëlsohet nga shurupi i thjeshtë i aromatizuar me lëvore portokalli. Kjo nuk është një ëmbëlsirë tepër e ëmbël dhe është me të vërtetë një shtesë e lezetshme për çdo tryezë ngrënieje.
Sallate Greke

Sallata greke është një domosdoshmëri për grekët me pothuajse çdo vakt. Choriatiki janë bërë nga domate, ullinj, kastravec dhe një copë e madhe djathi feta dhe shërbehen ta pa marinuara. Marinimi lihet në zgjedhjen e personit prandaj të gjithë restorantet shërbejnë uthull, kripë, piper dhe vaj ulliri me sallatë. Me traditën e të qenit fillestar, sallata greke mund të jetë gjithashtu një pjatë e shkëlqyer shoqeruese.