Gjëja më e vështirë për të ngrënë në Itali është se nuk mund të provosh gjithçka. Çdo ditë keni një numër të kufizuar të vakteve dhe një hapësirë të kufizuar në stomakun tuaj, ndërsa duket se ka një numër të pafund të enëve italiane që “duhet absolutisht të provoni”. Nga specialitetet rajonale te shijshme të shijshme sezonale, do t’ju duhen jetë të shumëfishta për të provuar të gjitha ushqimet më të mira nga kuzhina italiane, dhe kjo është para se të mendoni edhe për ëmbëlsirë dhe pije.

Kjo nuk është më e mira, dhe sigurisht nuk është shteruese – për një gjë, ne kemi shmangur temën e mishrave dhe djathrave të kuruar sepse ato janë botë për vete – por mbi të janë pjatat që ne mendojmë se të gjithë duhet të provojnë të paktën një herë kur vizitojnë Italinë. Të marra së bashku, ato përmbledhin zemrën dhe shpirtin e traditave të ndryshme të gatimit që ekzistojnë në të gjithë vendin. Nëse e kemi humbur pjatën tuaj të preferuar dhe jemi të sigurt që ka disa prej tyre, ju lutemi na tregoni në komente.
7 Pjatat me te mira nga Kuzhina Italiane
Pizza

Megjithëse një pete brumi e sheshtë e shërbyer me vaj dhe erëza ishte rreth e rrotull shumë përpara bashkimit të Italisë, nuk ka ndoshta asnjë pjatë që është aq e zakonshme ose aq përfaqësuese e vendit sa pica. E lehtë, e lirë dhe e ngopeshme, pica ka qenë prej kohësh një rostiçeri ose vakt i zakonshëm, veçanërisht në Napoli ku u shtua për herë të parë salcë domate.
Lasanja

Lasagna është një petë makarona e gjerë, e sheshtë, e pjekur zakonisht në shtresa në furrë. Ashtu si shumica e pjatave italiane, origjina e saj kontestohet shumë, por të paktën mund të themi se bastioni i saj është në rajonin e Emilia-Romagna, ku u shndërrua nga ushqimi i një të varfëri në një vakt të pasur të mbushur me ragù, ose salcë mishi.
Carbonara

Eshte e pamundur te shkoni ne itali dhe te mos provoni carbonara. Kjo pjatë është e thjeshtë spageti, vezë, djathë pecorino, guanciale të kuruar dhe piper i zi. Ka shumë imitime te kesaj recete, ato që trashin salcat e tyre me krem ose përdorin proshutë në vend të guanciale, por në shije është i madh. Ky është një specialitet romak, por edhe në kryeqytet ka ende shumë restorante që mund dhe e bëjnë atë gabim.
Arancini

Arancini i freskët dhe i artë i referohet një pjate me topa orizi të mbushur. Topat e orizit skuqen pasi të jenë lyer në një pluhur me bukëpjekje krokante. Këto toptha orizi zakonisht mbushen me ragù, salcë domatesh, mocarela dhe bizele. Ngjashëm me pjatat me makarona dhe pica në Itali, ekzistojnë një larmi variacionesh rajonale të arancini. Specialitetet rajonale bëhen me mbushje dhe forma të ndryshme, varësisht nga vendi ku përgatitet pjata.
Osso buco alla Milanese

Tendina të viçit, të skuqur ngadalë në verë të bardhë, shërbehen me një sërë perimesh. Një porcion gremolata aromatike, një erëza e bërë me lëvore limoni, hudhër dhe majdanoz, shtohet për të kompletuar pjatën. Vakti nuk mbaron kur të keni mbaruar mishin dhe perimet, sepse pjesa më e mirë e gjellës qëndron në nxjerrjen dhe shijimin e palcës së butë nga kockat e mishit të viçit.
Tiramisu

E lehtë dhe e butë, tiramisu është një ëmbëlsirë e njohur, e kërkuar nga vendasit dhe udhëtarët. Përbërës të tillë si biskota, kafe, vezë, sheqer, kakao dhe djathë mascarpone që kërkohen në përgatitjen e këtij ushqimi të ëmbël. Krijuesit e ëmbëlsirave krijuese i kanë dhënë një kthesë inovative recetës tradicionale të tiramisus, duke dalë me varietete të tilla si tiramisu frutash, tiramisu çokollate dhe ch’tiramisu me tingëllim intrigues.