Kuzhina tradicionale Shqiptare i ka rrënjët në Perandorinë e lashtë Osmane. Kombinimi i tokës mjaft pjellore, afërsia me detin dhe lidhjet kulturore me fqinjët e tyre kanë arritur kulmin në një kuzhinë moderne sa të larmishme ashtu edhe të thjeshtë. Ndikimet e koheve moderne përfshijnë Greqinë, Italinë dhe Turqinë.

Mishi dhe perimet janë ingredientet kryesor te nje tavoline tradicionale, per te mos harruar qe ne sofer nuk duhet te mungoje lakër turshi, djathë feta, bukë, oriz dhe sigurish pastermaja. Perimet më të njohura të kultivuara janë patëllxhanët, specat, domatet, kastravecat, ullinjtë te cilet harmonizojne tavolinen duke shoqeruar shume nga vaktet e tryezes. Me të vërtetë shumë mesdhetare! Vegjetarianet nuk duhet ti humbin shpresat per te shijuar nje vakt fantastik ne Shqiperi. Edhe pse nje vend qe pjate kryesore te vaktit te tyre ka mishi, kuzhina tradicionale shqiptare ofron mjaft ushqime tepreshtshme per vegjetarianett si supa sallata te ndryshme plot ngjyre dhe mjaft ushqime te tjera te cilat iu mbeten ti provoni.
Ja cilat jane 11 pjatat qe duhet te provoni me patjeter
Byrek

Ushqimi më i famshëm në Shqipëri është byreku, një byrek i shijshëm i kripur i bërë me pete te fresketa eshte nje dashuri kur stomaku juaj kerkon ushqim. Do ta gjeni kudo në vend, në madhësi dhe lloje të ndryshme nga restorantet me me emer deri ne qoshet me te fshehura. Një nga më të famshmet është byreku me spinaq, por baret, pastiçeritë shesin edhe byrek, shpesh me djathë gjize ose mish. Të gjitha versionet janë thjesht të shijshme! Ne shijen time ju rekomandoj te provoni dhe byrekun me qumesht!
Tavë Kosi

Një tjetër ushqim që nuk duhet humbur për të provuar në Shqipëri është Tavë Kosi, një nga pjatat më të dashura nga vendasit. Nje nga pjatat karakteristike te qytetit te Elbasanit, një qytet afër Tiranës, por do ta gjeni kudo në vend, nga fshatrat malorë e deri në qytetet bregdetare. Tavë Kosi është një pjatë e shijshme, e bërë me mish qengji, vezë dhe kos. Zakonisht preferohet ne dimer.
Qofte

Qofte, ose qofte të pjekura në zgarë, është një nga gatimet më të njohura të mishit në Shqipëri. Në përgjithësi qofte janë të kalitur me erëza dhe nenexhik dhe shërbehen me qepë dhe sallatra. Herë janë pjekur në skarë, here janë skuqur dhe nganjëherë vijnë të pjekur ne furre, me salcë domate. Edhe forma ndryshon, më e rrumbullakosur ose më cilindrike.
Pispili

Pispili është një tjetër ushqim shqiptar që mund ta gjeni në shumë restorante. Bëhet me mielli misri dhe gjethe jeshile, zakonisht me presh ose spinaq. Trashësia e bukës së misrit ndryshon nga vendi në vend. Meqenëse pispilia mund të jetë mjaft e mbushur dhe e thatë, shijohet më së miri me kos te cilit i eshte shtuar koper dhe pak hudhra.
Mish i pjekur në zgarë

Në të gjithë Shqipërinë, një nga vaktet më të famshëm është mishi i pjekur në skarë, i njohur kryesisht si zgara. Do ta gjeni kudo, madje edhe në restorantet e vendosura përpara detit. Porositni një pjatë të madhe me mish të pjekur në skarë me një sallatë dhe një birrë lokale dhe shijoni vaktin tuaj!
Perime ne Zgare

Perimet në skarë janë të njohura në Shqipëri, si dhe në pjesën tjetër të vendeve të Ballkanit. Patëllxhanët, kungujt e njomë, qepët, specat, domatet etj., Që përdoren si meze ose shoqëruese të pjatave kryesore. Nëse jeni vegjetarian, mos u shqetësoni, edhe ne vendet ku mishi eshte kryesor do te gjeni patjeter perime zgare.
Peshk

Shqipëria ka plazhe të shkëlqyera përgjatë Rivierës dhe bashkë me to, një rajon i gjatë bregdetar ku mund të shijoni prodhimet e detit dhe peshqit e freskët të bregdetit të Adriatikut. Ashtu si me mishin, relativisht dhe peshku parapelqehet i gatuar thjesht, zakonisht i pjekur në zgarë ose i pjekur në furrë, me domate, speca dhe disa ereza dhe një dozë bujare vaji ulliri.
Fërgesë verore me speca dhe domate

Fërgesë është një nga ushqimet më të shijshme dhe më të mira shqiptare që bëhet me speca, domate dhe gjizë. Do ta gjeni më së shumti në Tiranë dhe zonat përreth, sepse është një pjatë tipike e rajonit qendror të Shqipërisë. Produktet e freskëta gatuhen së bashku dhe formojnë një krem; shoqërohet në mënyrë të përkryer me bukë shtëpiake.
Speca te mbushur

Speca te mbushur është një nga ushqimet më të gjalla dhe të shijshme të vendit, i bërë me speca të verdhë, portokalli, jeshile dhe të kuqe të mbushur me oriz, mund ti shtohet dhe mish i grire dhe erëza para se të piqet në furrë. Eshtë një zgjedhje e shëndetshme dhe një pjatë e shkëlqyer vegjetariane.
Kackavall I skuqur

Kaçkavall është një djath tipik që përdoret në jug të Ballkanit si dhe në jug të Italisë. Eshtë një djathë i verdhë i kripur që zakonisht shërbehet si nje starter në restorante. Menutë ofrojnë mundësi të ndryshme, të tilla si sallata kaçkavall dhe kaçkavall i pjekur, por më e mira është kaçkavall i skuqur, një nga pjatat më të shijshme në rajon.
Fli

Për sa i përket ushqimit tradicional shqiptar, nuk bëhet më autentik se flia. Një pjatë tipike e ngrënë në festime si ditëlindjet dhe dasmat, i bërë me gjalpë, miell, ujë, kripë, kos dhe vaj ulliri. Flia është një pjatë kaq unike për shkak të mënyrës se si përgatitet. Shtresat si krep piqen në sac përpara se të shërbehen me salcë kosi, mjaltë, reçel dhe / ose djathë.